Kjøp billett

Festivalsjefens Joni-favoritter

07. august 2018

Vil du høre festivalssjefens Joni Mitchell-favoritter?

I tillegg til å være en glimrende bassist og daglig leder for Oslo Jazzfestival så er Edvard Askeland fan av Joni Mitchell.

Tekst og låtutvalg av Edvard Askeland.

Edvard Askelands Joni Mitchell-favoritter på Spotify.

Mitt første møte med Joni Mitchells viser var da jeg gikk på musikklinjen Bergen Lærerskole på tidlig 70-tall. Der traff jeg blant andre Torunn Bakken (Hauge) som hadde lært seg flere av sangene hennes og også knekt koden på gitarakkompagnementet; – hun jobber så vidt jeg vet fortsatt på det som nå heter Høgskolen i Bergen. Husker jeg var med og spilte bass på både Both Sides Now og Carey. Torunn og en gjeng andre jenter dannet etterhvert gruppa Kjerringrokk som spilte inn LP-plate i Oslo hvor jeg også fikk bli med. Her møtte jeg “de proffe oslogutta” Sveinung Hovensjø, Chriko og produsent/gitarist/sopransaksofonist Terje Rypdal for første gang.

Noen av de låtene jeg hadde mest sansen for på tidlig 70-tall:

Clouds (1969)

Both Sides Now

Chelsea Morning 

Ladies of the Canyon (1970)

Woodstock

Big Yellow Taxi

Blue (1971)

A Case of You 

Carey 

Neste sterke møte med Joni og hennes verden var via Jaco Pastorius og hans basspill på flere av hennes plater på slutten av 70- begynnelsen av 80-tallet. Her åpnet det seg opp nye måter å tenke musikk på for mange. Jeg var en av bassistene som filte av bånda på Fenderbassen for å få fretlesstonen og har brukt instrumentet med jevne mellomrom siden. Jazzmusikerne som Joni Mitchell hadde med seg på turnéen og innspillingen Shadows and Light var kremen av det som fantes, det ble mer luft og friere rytmisk og ikke lenger påkrevd med skarptromme på alle etterslag. 

Hejra (1976)

Coyote

Mingus (1979)

The Dry Cleaner From Des Moines

Goodbye Pork Pie Hat

Shadows and Light (1980)

Free Man in Paris

Jeg ble ganske overrasket da jeg kjøpte Herbie Hancocks Gershwins world album. Med tidlig 70-talls stemmen til Joni i bakhodet  er det vanskelig å tro at det faktisk er henne som synger The Man I love og Summertime (med Stevie Wonder på munnspill).

Hancocks hyllest til Joni (The Joni Letters) er også en perle med flotte versjoner av Mitchells klassikere fra flere artister og musikere som Wayne Shorter, Dave Holland, Lionel Loueke og Vinnie Colaiuta

Gershwins World – Herbie Hancock (1998)

The Man I love

Summertime

The Joni Letters – Herbie Hancock (2007)

Court and Spark – Norah Jones

Edith and the Kingpin – Tina Turner

River – Corinne Bailey Rae

Tea Leaf Prophecy – Joni Mitchell