Kjøp billett

En hyllest til Ella Fitzgerald

Intervju med Majken Christiansen. Tekst av Even Tømte.

17. august 2017

— Det begynte med Ella for meg. Jeg fikk anbefalt noen plater av henne av en lærer for mange år siden, og forsto etterhvert at det var henne jeg ville legge opp stilen min etter. Jeg ble fascinert av hennes lette måte å synge på. Selv når det hun sang var vanskelig, boblet hun over av overskudd. Jeg begynte alltid å smile når jeg satte på en plate av Ella, forteller jazzsangeren Majken Christiansen.

Ella Fitzgerald, en av største stjernene på jazzhimmelen, ville fylt hundre år i år. I løpet av sin karriere spilte hun inn over 200 album, 2000 låter og solgte over 40 millioner album. Majken Christiansen er kjent for sine tolkninger av Ella og hennes musikalske uttrykk, og har stadig vendt tilbake til Ella i løpet av sin egen musikerkarriere.

— Jeg har i alle år vært ganske tro mot denne stilen innen jazzen, swingen. Den har en bounce jeg liker godt, forteller hun.

På Oslo Jazzfestival skal Ella hedres med av Christiansen og Den Kongelige Norske Marines Musikkorps.

— Det er et fantastisk storband! Jeg har spilt sammen med hele korpset, storbandet og det mindre messingensemblet deres gjennom årene, og setter alltid stor pris på at de ringer, sier Christiansen.

Christiansen snakker villig vekk om Ella, men når vi spør om det er noen bestemt låt som har betydd spesielt mye for henne må hun stoppe og tenke seg om.

— Oj. Hehe. Hva skal jeg si? Det skifter, rett og slett. Jeg vet ikke om jeg klarer å sette fingeren på én. Det er så mye å ta av; Ella spilte inn over to tusen sanger. Det er vanvittig mye, og på et så høyt nivå. Men en av de første låtene jeg hørte at hun scat-sang, er How High The Moon. Scatting er jo Ellas spesialitet, hun var helt sinnsyk til det. Da jeg hørte den tenkte jeg at jeg skulle prøve å gjøre det samme, og det kommer jeg nok også til å gjøre i morgen.