16. - 22. AUG 2021
Program
Atomic
Forstanderskapssalen, Sentralen
21/08
19:30
Kjøp billett

Å kalle Atomic for en skandinavisk frijazz-supergruppe er muligens ikke å strekke det. Den norske-svenske gruppen er like inspirert av amerikanske jazztradisjoner som europeisk frijazz og improvisert musikk.

Gruppen består av Fredrik Ljungkvist på saksofon, Magnus Broo på trompet, Håvard Wiik på piano, Ingenbrigt Håker Flaten på bass og Hans Hulbækmo på trommer. Komposisjonene til Wiik og Ljungkvist bærer preg av nøye konstruerte melodier kombinert med eksplosive passasjer og brå vendinger.

Bandet medlemmer har lang fartstid med hverandre. Broo og Ljungkvist hadde lang spilletid med hverandre fra begges tid i Stockholm på midten av 90-tallet. Parallelt frekventerte medlemmer Håker Flaten og Håvard Wiik Konservatoriet i Trondheim og spilte i det John Coltrane-inspirerte bandet Element. Før tusenårsskifte var alle musikere fast inventar i det skandinaviske klubbsjiktet.

Atomic ble etablert i 2000 og fikk raskt en fanskare kort tid etter deres første studioalbum. Henholdsvis Feet Music (2002) og Boom Boom (2003). De ble raskt beskrevet som originale med en unikt individuell energi som skilte de fra mange av sine samtidige. Selv har bandet beskrevet seg som «dels en akademisk forelesning og dels en morsom natt på byen».

Artistene legger ikke skjul på sine amerikanske inspirasjonskilder i musikken. Foregangsmenn som Duke Ellington, Archie Shepp, Charles Mingus og George Russel blant noen nevnte. Dette kombinert med den europeiske frijazztradisjonen gjør Atomic til en smeltedigel av uttrykk og bruker grunnsteinene som et springbrett for deres egen retning innen jazz.

Deres seneste album Pet Variations (2018) tok bandet i en ny retning. Atomic tolket stykker av musikere på en eklektisk skala. Alt fra Olivier Messiaen til Brians Wilson fra Beach Boys.

Atomic spiller i Forstandersalen på Sentralen under Oslo Jazzfestival.

English
Norsk