13. - 20. AUG 2022
Program
Fairytales: Sofie Tollefsbøl
Marmorsalen, Sentralen19/0821:00Kjøp billett

For 40 år siden i år ble en av de mest ikoniske albumutgivelsene i norsk jazz og norsk musikkliv generelt utgitt. Albumet det er snakk om er Fairytales av den myteomspunne jazzvokalisten Radka Toneff i samarbeid med Steve Dogbrogosz. Albumet er tidenes mest solgte norske jazzaIbum, og det ble i 2011 ble det av kåret til tidenes beste norske album av 100 norske musikere i Morgenbladet. Og det er lite som tyder på at resultatet ville blitt endret i særlig grad om dette hadde blitt gjennomført i dag.

Fairytales var Radka Toneffs tredje album, utgitt kort tid før hun gikk bort. Albumet ble spilt inn over tre sene kvelder i Grieg Hallen med hennes nære samarbeidspartner bassisten Arild Andersen i rollen som produsent. Albumet består av 10 sanger fremført av duoen Radka Toneff og hennes pianist Steve Dobrogosz. Albumet åpner usedvanlig sterk versjon av the Moon’s a Harsh Mistress, som låtskriver Jimmy Webb uttalte at var en av hans favorittversjoner av den låta til Dagsavisen i forbindelse med hans konsert på Oslo Jazzfestival 2016.

Det er ikke første gang Oslo Jazzfestival gjennomfører en konsert til ære for Radka Toneff. I 2009 inviterte festivalen til en fullsatt sal i Den Norske Opera & Ballett med Arild Andersen som kunstnerisk leder for kvelden. Det var en nydelig kveld der publikum kunne oppleve Karin Krog, Kirsten Bråten Berg, Live Marie Roggen, Solveig Slettahjell, Per Jørgensen og Arve Henriksen som solister, med et band bestående av Jon Eberson på gitar, Steve Dobrogosz på piano og Arild Andersen på bass, samt Alex Riel og Jon Christensen på trommer.

For å markere albumets jubileum har Oslo Jazzfestival utfordret en av Norges mest spennende vokalister, nemlig Sofie Tollefsbøl til å tolke dette albumet på sin måte. Tollefsbøl har vært å se på festivalens scene tidligere med Beady Belle, Majorstuen Ørkenbluesensemble og ikke minst FIEH. Dette blir ikke en hyllest som legger seg tett på Fairytales-innspillingen. Denne konserten i Marmorsalen på Sentralen handler om en hyllest til ånden og stemningen i innspillingen, ikke nødvendigvis formen. En ting er uansett sikkert, det blir en eventyrlig konsert og en verdig markering av et sentralt album i norsk jazzhistorie.

13. - 20. AUG 2022

Generelle henvendelser og booking:info@oslojazz.no22 42 91 20