11. - 17. AUG 2024
Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu (UTSOLGT)

Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu (UTSOLGT)


Den Norske Opera & Ballett

Søndag 13. august 18:00

Utsolgt

Åpningskonsert 2023

Oslo Jazzfestival 2023 har gleden avå presentere Jan Garbarek Group featuring Trilok Gurtu som åpningskonsert i Den Norske Opera & Ballett.

Jan Garbarek har, siden han vant NM for jazzamatører i 1962 i en alder av 15 år, opparbeidet seg en enestående posisjon som en av våre virkelig store internasjonale stjerner. Han er en inspirasjonskilde for mange musikere verden over og har en imponerende merittliste som komponist og musiker.

”Garbarek har vært en viktig portåpner for den interessen norsk jazz har internasjonalt i dag. Hans åpne musikalske univers har bidratt til å gjøre publikum nysgjerrig på den nye norske improvisasjonsmusikken.”Dette stod i begrunnelsen da han ble tildelt Norsk Kulturråds ærespris i 2004.

Garbarek spilte på festivaler i Warszawa og Praha med Karin Krog allerede i 1966. Med sin egen kvartett med Terje Rypdal, Arild Andersen og Jon Christensen spilte de inn plater og turnerte på klubber og jazzfestivaler. Han jobbet også med den amerikanske jazzmusikeren George Russell som uttalte at Garbarek var ”den største europeiske stilskaperen siden Django Reinhardt”.

Fra 70-tallet minnes mange med stor glede samarbeidet med Jan Erik Vold, kvartetten med Bobo Stensson, Palle Danielson og Jon Christensen samt kvartetten med Keith Jarrett. Andre musikalske prosjekter inkluderte navn somCharlie Haden, Eberhard Weber og Agnes Buen Garnås. Etterhvert satte Garbarek mer og mer fokus på samarbeidet med The Hillard Ensemble og sitt eget band.

Garbarek har aldri stått på stedet hvil musikalsk og uansett hvilken musikalsk sammenheng han befinner seg i er den personlige ”Garbarektonen” lett gjenkjennelig. Han har lyttet og latt seg inspirere av de største innen jazz, klassisk og folkemusikk fra ulike verdensregioner og hele tiden arbeidet målbevisst med sitt eget uttrykk.

Sist Garbarek gjestet Oslo Jazzfestival var det til stående ovasjoner, og det er fare for at det blir det lignende tilstander denne augustkvelden i Operaen.

  • Jan Garbarek - saksofoner
  • Rainer Brüninghaus - keyboards
  • Yuri Daniel - el.bass
  • Trilok Gurtu - perkusjon
<Tilbake