11. - 17. AUG 2024
OJKOS: George Russell 100 år

OJKOS: George Russell 100 år


Nasjonal Jazzscene Victoria

mandag 14. august 18:00

Kjøp billett

OJKOS feirer George Russell med ny og feiende flott musikk for 2020-tallet! | Oslo Jazzfestival 2023

I år ville komponisten, pianisten, læreren og jazzteoretikeren George Russell fylt 100 år. Det må feires!

George Russell kom til Stockholm og Oslo på midten av 1960-tallet og ble fort en viktig inspirasjonskilde for mange unge jazzmusikere. Som musikalsk leder og veileder ble han en kilde til en omveltende fornyelse av norsk og svensk jazz etter 1970. Med dette bidro George Russell til å legge grunnlaget for den skandinaviske modaljazzen som slo ut i full blomst på 1970-tallet. Han var også sentral for etableringen av en fruktbar bro mellom den unge moderne jazzen og samtidsmusikken.

George Russells betydning for norsk jazz- og samtidsmusikk markeres med en storslått konsert med helt ny musikk skrevet av og presentert av orkestret OJKOS – Orkesteret for Jazzkomponister i Oslo. OJKOS er et spennende og nyskapende musikkensemble av unge jazzkomponister og -utøvere. I april mottok OJKOS Norsk Jazzforums pris for Årets verk med albumet Mensa Rotunda. På bestilling fra Østnorsk jazzsenter, Oslo Jazzfestival og Oslo Jazz Circle har medlemmene av OJKOS skrevet musikk inspirert av Russells opphold i Oslo og Stockholm i perioden 1965-72 og av hans musikkteoretiske storverk: The Lydian Chromatic Concept of Tonal Organization.

I forkant av konserten vil journalist Johan Hauknes ha en samtale hvor han forteller om Russells karriere og introduserer konserten.

Henriette Eilertsen (fløyte), Camilla Hole (sopransaksofon), Maria Dybbroe (altsaksofon), Sigrid Aftret (tenorsaksofon), Sol Léna-Schroll (barytonsaksofon), Tancred Heyerdahl Husø (trompet), Richard Köster (trompet), Lyder Øvreås Røed (trompet), Magnus Murphy Joelson (trombone), Andreas Rotevatn (trombone), Johannes Fosse Solvang (trombone), Arne Martin Nybo (gitar), Alexander Hoholm (bass), Knut Kvifte Nesheim (trommer), feat. Helge Lien (piano).

Konsertstart 20:00

Dørene åpner 19:00

<Tilbake