11. - 17. AUG 2024
Sentralen Fredagsprogram

Sentralen Fredagsprogram


Sentralen

fredag 18. august 15:00

Kjøp billett

Her finner du info om alle konsertene på Sentralen fredag 18. august | Oslo Jazzfestival 2023

Eyolf Dale solo Marmorsalen 17:00

Bêl Forstanderskapssalen 18:00

Schntzl Kronesalen 19:00

Mathias Eick Quintet Marmorsalen 20:00

NOUT Hvelvet 21:00

Kaja Draksler & Susana Santos Silva Forstanderskapssalen 22:00

The Lost Quartet Kronesalen 23:00

Isaiah Collier: I AM Hvelvet 00:00


Eyolf Dale solo

Sentralen, Marmorsalen

En av Nordens mest spennende improvisasjonsmusikere

Den norske pianisten og komponisten Eyolf Dale er kjent for både sitt soloarbeid, sine suksessfulle samarbeid og med band som Eyolf Dale Trio, Wolf Valley, Albatrosh, Daniel Herskedal, Hayden Powell Trio og Trondheim Jazzorkester. Siden utgivelsen av hans soloalbum i 2012, har Dale etablert seg som en av sin generasjons ledende pianister.

Han har opptrådt over hele Europa, både som sidemann og soloartist, i tillegg til turneer i USA, Japan og Kina. Hans soloarbeid bærer preg av den modne, lyriske introspeksjonen som ofte assosieres med norsk jazz. I tillegg til en utforskende nysgjerrighet og frie elementer, som også er i ferd med å bli et kjennetegn for de unge norske improvisasjonsmusikerne.

Velkommen til en eksklusiv solokonsert i Marmorsalen på Sentralen fredag 18. august. Dette blir en unik anledning til å oppleve flere fasetter av en av Nordens mest spennende improvisasjonsmusikere. Eyolf Dale erstatter Bobo Stenson som dessverre måtte melde avbud.


Eyolf Dale (piano)

Konsertstart 17:00

Dørene åpner 16:00

Bêl

Sentralen, Forstanderskapssalen

Frigjort fra jazzens tradisjonelle form

Kvintetten Bêl byr på kammermusikk med flyktig rollefordeling frigjort fra jazzens tradisjonelle form. “Det synger virkelig av modernitet.” - Arild R. Andersen

I 2022 ga de ut sitt debutalbum, My Head Is About To Explode, som fikk strålende kritikker i blant annet Jazznytt, Citizen Jazz (FR) og Jazz i Norge.

Ved å integrere serialisme i et sterkt rytmisk fundament har bandet utviklet et repertoar som med sin uforutsigbarhet både fenger og utfordrer lytteren. Midt mellom rivende soloer som slynger seg i et polyrytmisk landskap, finnes det sarte harmonier fremført med intensitet og sterk tilstedeværelse.

Sol Léna–Schroll (altsaksofon, div blås), Tore Ljøkelsøy (trommer), Joel Ring (cello), Magnus Løvseth (tuba), Sigrid Aftret (tenorsaksofon)

Konsertstart 18:00

Dørene åpner 17:00


Schntzl

Sentralen, Kronesalen

Popmusikk fra et parallelt univers

Den belgiske duoen Schntzl lager hypervisuell musikk med et provoserende men vennlig uttrykk. Musikken deres oppleves ofte som popmusikk fra et parallelt univers. En nedbrytelse av etablerte verdier, med en forsmak for kitsch.

De to musikerne møttes da de var 12 og 14 år gamle, og har ikke sluttet å lage musikk sammen siden. Besetningen, bestående av perkusjon, samplere, keyboards og trommer, gjør duoen til et feilsikkert tomannsorkester som danser rundt hverandres samspill. Resultatet er et moderne møte mellom improvisasjon og arrangerte komposisjoner.


Casper Van De Velde (perkusjon og trommer), Hendrik Lasure (tangenter)

Konsertstart 19:00

Dørene åpner 18:00

Mathias Eick Quintet

Sentralen, Marmorsalen

Et vitnesbyrd om en fullvoksen kunstner

Trompetisten, komponisten og bandlederen Mathias Eick har siden begynnelsen av 2000-tallet blitt omtalt som et av verdens største jazztalenter, og er med sin femte utgivelse på god vei til å finne veien helt hjem. Der tidligere utgivelser og musisering har vært preget av et liv på reisefot, stadig på vei mot nye mål og destinasjoner, er albumet When we leave (2021) et vitnesbyrd om en fullvoksen kunstner som har funnet sitt unike og enestående musikkuttrykk.

Mathias Eick har mottatt høythengende priser som International Jazz Festivals Organization’s “International Jazz Talent”, Statoilstipendet og DNB-prisen. Etter endt utdannelse ved Jazzlinja ved NTNU i Trondheim gjorde han stor suksess i samarbeid med blant andre Trondheim Jazzorkester med Chick Corea, Jaga Jazzist, Iro Haarla, Manu Katché, Elvira Nikolaisen og Jacob Young.

Siden Eick slapp sitt første soloalbum for ECM, The Door (2008) har han turnert

verden rundt med ulike konstellasjoner og prosjekter. Som trompetist, vibrafonist, bassist, gitarist eller pianist har han bidratt på langt over 100

innspillinger. Nå kan vi se frem til å oppleve han med et stjernelag av musikere på Oslo Jazzfestival 2023.


Mathias Eick (trompet), Andreas Ulvo (tangenter), Jonny Sjo (bass), Martin Myhre Olsen (altsaksofon), Torstein Lofthus (trommer).

Konsertstart 20:00

Dørene åpner 19:00


NOUT

Sentralen, Hvelvet

Med entusiasmen til en gal forsker

Samspillet mellom franske Delphine Joussein, Rafaëlle Rinaudo og Blanche Lafuente har som mål å presse instrumentene sine forbi deres grenser, med entusiasmen til en gal forsker. Trioen ble tidligere i år belønnet med Europe Jazz Networks Zenith Award for fremadstormende musikere.

Den sjeldne kombinasjonen av fløyte, harpe og trommer blir snudd på hodet av denne trioen. Med inspirasjon fra John Zorns balansering mellom jazz og bråk, ser de for seg musikken deres som en serie av uforutsette twister.

“Vi forestiller oss selv som Ellen Ripley i Alien, men ender opp i Indiana Jones: Vi starter med øynene lukket i de røde setene i kinosalen og ender opp med å rocke i en moshpit.”


Delphine Joussein (fløyte), Rafaëlle Rinaudo (elektrisk harpe), Blanche Lafuente (trommer)

Konsertstart 21:00

Dørene åpner 20:00


Kaja Draksler & Susana Santos Silva

Sentralen, Forstanderskapssalen

Så organisk flyt at de får det til å høres lett ut

Slovenske Kaja Draksler, kombinerer jazz og moderne klassisk musikk med elementer fra den tradisjonelle slovenske musikken og strukturene i Cecil Taylors improvisasjonskunst. Hun er en fengslende og eventyrlysten musiker med en overflod av nyskapende ideer. Draksler er like spennende å oppleve for nyansene og detaljene i hennes pianospill, som for hennes sterke rytmesans.

Trompetist Susana Santos Silva er aktiv i både mainstream- og avant-garde miljøet i Europa.. Til denne duoen tilføyer hun alt hun er kjent for i hennes mange prosjekter i en mer intim kontekst: Nemlig hennes varme, og tett fokuserte og lyriske men geometriske stil, for å nevne noe.

De av dere som har fulgt disse to musikerne vet nok at et samarbeid mellom Draksler og Santos Silva var uunngåelig. Nå har det endelig skjedd, etter ti år med musisering i hver sine konstellasjoner.

Deres første utgivelse som duo, på selskapet Clean Feed med tittelen This Love, er en realisering av kreativitet i ypperste klasse. Det fanger duoens interaksjon frem og tilbake mellom komposisjon og improvisasjon. Flyten er så organisk at man tilgis for å glemme at det krever musikere med eksepsjonelle evner, sensitivitet og oppfinnsomhet for å få musikk som dette til å virke så uanstrengt og naturlig.Kaja Draksler (piano), Susana Santos Silva (trompet)

Konsertstart 22:00

Dørene åpner 21:00


The Lost Quartet

Sentralen, Kronesalen

Myhre Olsen/Slettevoll/Reinert Poulsen/Lofthus spiller Wayne Shorter og mer

Hver for seg har alle medlemmene i denne stjernespekkede kvartetten lang fartstid i noen av de mest toneangivende bandene på dagens norske jazzscene - Red Kite, Wako, Espen Berg trio, The Core, Hedvig Mollestad og Elephant9 for å nevne noen. Denne sammensetningen er derimot ny for oss alle.

Kvartettens musikalske uttrykk lener seg tungt på 1960-tallets amerikanske jazz med Miles Davis' andre kvintett og Wayne Shorters soloplater, ispedd Miles´ Lost Quintet som referansegrunnlag. Musikken tolkes med kjærlighet til disse tradisjonene, men vi vil i tillegg høre fire sterke stemmer, med bred erfaring, skape noe nytt ut fra låter de virkelig elsker.


Martin Myhre Olsen (sakofoner), Erlend Slettevoll (tangenter), Bárður Reinert Poulsen (bass), Torstein Lofthus (trommer)

Konsertstart 23:00

Dørene åpner 22:00

Isaiah Collier: I AM

Sentralen, Hvelvet

Musikk skapt for å transformere deg til en annen verden

Multi-instrumentalist, komponist og aktivist Isaiah Collier har skapt et navn for seg selv gjennom sitt saksofonspill. Både med sine egne prosjekter, i samspill med bandet sitt The Chosen Few, eller sammen med artister som Chance the rapper, Waddada Leo Smith III, Junius Paul og mange fler.

Hans forrige prosjekt med The Chosen Few, Cosmic Translations (2021), ble spilt inn på Rudy Van Gelders legendariske studio, på John Coltrane’s bursdag og med noe av det samme analoge utstyret som ble brukt under den originale innspillingen av A Love Supreme. Albumet uttrykker Colliers musikalske bredde og hans talent. Om I AM (2022) har Collier sagt at målet var å gjenoppta enkelte ideer fra “Mercury’s Retrograde” på Cosmic Translations og samtidig utforske de to musikernes spirituelle bevissthet dypere, gjennom lyd.

Collier har, takket være hans transformerende og åpensinnede musikk, blitt omtalt som en musikalsk virtuos “i begrepets sanneste form” og en av fjorårets mest givende lytteropplevelser. Enkelte vil til og med si at han er “den nye Coltrane”.


Isaiah Collier (saksofoner), Michael Shekwoaga Ode (trommer)

Konsertstart 00:00

Dørene åpner 23:00Aldersgrense på Sentralen er 18 år

<Tilbake