Sentralen Helgepass
Sentralen
Fredag 18. august 16:00
Her finner du info om alle konsertene på Sentralen fredag 18. og lørdag 19. august | Oslo Jazzfestival 2023
FREDAG 18. AUGUST
Eyolf Dale solo Marmorsalen 17:00
Bêl Forstanderskapssalen 18:00
Schntzl Kronesalen 19:00
Mathias Eick Quintet Marmorsalen 20:00
NOUT Hvelvet 21:00
Kaja Draksler & Susana Santos Silva Forstanderskapssalen 22:00
The Lost Quartet Kronesalen 23:00
Isaiah Collier: I AM Hvelvet 00:00
Eyolf Dale solo
Sentralen, Marmorsalen
En av Nordens mest spennende improvisasjonsmusikere
Den norske pianisten og komponisten Eyolf Dale er kjent for både sitt soloarbeid, sine suksessfulle samarbeid og med band som Eyolf Dale Trio, Wolf Valley, Albatrosh, Daniel Herskedal, Hayden Powell Trio og Trondheim Jazzorkester. Siden utgivelsen av hans soloalbum i 2012, har Dale etablert seg som en av sin generasjons ledende pianister.
Han har opptrådt over hele Europa, både som sidemann og soloartist, i tillegg til turneer i USA, Japan og Kina. Hans soloarbeid bærer preg av den modne, lyriske introspeksjonen som ofte assosieres med norsk jazz. I tillegg til en utforskende nysgjerrighet og frie elementer, som også er i ferd med å bli et kjennetegn for de unge norske improvisasjonsmusikerne.
Velkommen til en eksklusiv solokonsert i Marmorsalen på Sentralen fredag 18. august. Dette blir en unik anledning til å oppleve flere fasetter av en av Nordens mest spennende improvisasjonsmusikere. Eyolf Dale erstatter Bobo Stenson som dessverre måtte melde avbud.
Eyolf Dale (piano)
Konsertstart 17:00
Dørene åpner 16:00
Bêl
Sentralen, Forstanderskapssalen
Frigjort fra jazzens tradisjonelle form
Kvintetten Bêl byr på kammermusikk med flyktig rollefordeling frigjort fra jazzens tradisjonelle form. “Det synger virkelig av modernitet.” - Arild R. Andersen
I 2022 ga de ut sitt debutalbum, My Head Is About To Explode, som fikk strålende kritikker i blant annet Jazznytt, Citizen Jazz (FR) og Jazz i Norge.
Ved å integrere serialisme i et sterkt rytmisk fundament har bandet utviklet et repertoar som med sin uforutsigbarhet både fenger og utfordrer lytteren. Midt mellom rivende soloer som slynger seg i et polyrytmisk landskap, finnes det sarte harmonier fremført med intensitet og sterk tilstedeværelse.
Sol Léna–Schroll (altsaksofon, div blås), Tore Ljøkelsøy (trommer), Joel Ring (cello), Magnus Løvseth (tuba), Sigrid Aftret (tenorsaksofon)
Konsertstart 18:00
Dørene åpner 17:00
Schntzl
Sentralen, Kronesalen
Popmusikk fra et parallelt univers
Den belgiske duoen Schntzl lager hypervisuell musikk med et provoserende men vennlig uttrykk. Musikken deres oppleves ofte som popmusikk fra et parallelt univers. En nedbrytelse av etablerte verdier, med en forsmak for kitsch.
De to musikerne møttes da de var 12 og 14 år gamle, og har ikke sluttet å lage musikk sammen siden. Besetningen, bestående av perkusjon, samplere, keyboards og trommer, gjør duoen til et feilsikkert tomannsorkester som danser rundt hverandres samspill. Resultatet er et moderne møte mellom improvisasjon og arrangerte komposisjoner.
Casper Van De Velde (perkusjon og trommer), Hendrik Lasure (tangenter)
Konsertstart 19:00
Dørene åpner 18:00
Mathias Eick Quintet
Sentralen, Marmorsalen
Et vitnesbyrd om en fullvoksen kunstner
Trompetisten, komponisten og bandlederen Mathias Eick har siden begynnelsen av 2000-tallet blitt omtalt som et av verdens største jazztalenter, og er med sin femte utgivelse på god vei til å finne veien helt hjem. Der tidligere utgivelser og musisering har vært preget av et liv på reisefot, stadig på vei mot nye mål og destinasjoner, er albumet When we leave (2021) et vitnesbyrd om en fullvoksen kunstner som har funnet sitt unike og enestående musikkuttrykk.
Mathias Eick har mottatt høythengende priser som International Jazz Festivals Organization’s “International Jazz Talent”, Statoilstipendet og DNB-prisen. Etter endt utdannelse ved Jazzlinja ved NTNU i Trondheim gjorde han stor suksess i samarbeid med blant andre Trondheim Jazzorkester med Chick Corea, Jaga Jazzist, Iro Haarla, Manu Katché, Elvira Nikolaisen og Jacob Young.
Siden Eick slapp sitt første soloalbum for ECM, The Door (2008) har han turnert
verden rundt med ulike konstellasjoner og prosjekter. Som trompetist, vibrafonist, bassist, gitarist eller pianist har han bidratt på langt over 100
innspillinger. Nå kan vi se frem til å oppleve han med et stjernelag av musikere på Oslo Jazzfestival 2023.
Mathias Eick (trompet), Andreas Ulvo (tangenter), Jonny Sjo (bass), Martin Myhre Olsen (altsaksofon), Torstein Lofthus (trommer).
Konsertstart 20:00
Dørene åpner 19:00
NOUT
Sentralen, Hvelvet
Med entusiasmen til en gal forsker
Samspillet mellom franske Delphine Joussein, Rafaëlle Rinaudo og Blanche Lafuente har som mål å presse instrumentene sine forbi deres grenser, med entusiasmen til en gal forsker. Trioen ble tidligere i år belønnet med Europe Jazz Networks Zenith Award for fremadstormende musikere.
Den sjeldne kombinasjonen av fløyte, harpe og trommer blir snudd på hodet av denne trioen. Med inspirasjon fra John Zorns balansering mellom jazz og bråk, ser de for seg musikken deres som en serie av uforutsette twister.
“Vi forestiller oss selv som Ellen Ripley i Alien, men ender opp i Indiana Jones: Vi starter med øynene lukket i de røde setene i kinosalen og ender opp med å rocke i en moshpit.”
Delphine Joussein (fløyte), Rafaëlle Rinaudo (elektrisk harpe), Blanche Lafuente (trommer)
Konsertstart 21:00
Dørene åpner 20:00
Kaja Draksler & Susana Santos Silva
Sentralen, Forstanderskapssalen
Så organisk flyt at de får det til å høres lett ut
Slovenske Kaja Draksler, kombinerer jazz og moderne klassisk musikk med elementer fra den tradisjonelle slovenske musikken og strukturene i Cecil Taylors improvisasjonskunst. Hun er en fengslende og eventyrlysten musiker med en overflod av nyskapende ideer. Draksler er like spennende å oppleve for nyansene og detaljene i hennes pianospill, som for hennes sterke rytmesans.
Trompetist Susana Santos Silva er aktiv i både mainstream- og avant-garde miljøet i Europa.. Til denne duoen tilføyer hun alt hun er kjent for i hennes mange prosjekter i en mer intim kontekst: Nemlig hennes varme, og tett fokuserte og lyriske men geometriske stil, for å nevne noe.
De av dere som har fulgt disse to musikerne vet nok at et samarbeid mellom Draksler og Santos Silva var uunngåelig. Nå har det endelig skjedd, etter ti år med musisering i hver sine konstellasjoner.
Deres første utgivelse som duo, på selskapet Clean Feed med tittelen This Love, er en realisering av kreativitet i ypperste klasse. Det fanger duoens interaksjon frem og tilbake mellom komposisjon og improvisasjon. Flyten er så organisk at man tilgis for å glemme at det krever musikere med eksepsjonelle evner, sensitivitet og oppfinnsomhet for å få musikk som dette til å virke så uanstrengt og naturlig.
Kaja Draksler (piano), Susana Santos Silva (trompet)
Konsertstart 22:00
Dørene åpner 21:00
The Lost Quartet
Sentralen, Kronesalen
Myhre Olsen/Slettevoll/Reinert Poulsen/Lofthus spiller Wayne Shorter og mer
Hver for seg har alle medlemmene i denne stjernespekkede kvartetten lang fartstid i noen av de mest toneangivende bandene på dagens norske jazzscene - Red Kite, Wako, Espen Berg trio, The Core, Hedvig Mollestad og Elephant9 for å nevne noen. Denne sammensetningen er derimot ny for oss alle.
Kvartettens musikalske uttrykk lener seg tungt på 1960-tallets amerikanske jazz med Miles Davis' andre kvintett og Wayne Shorters soloplater, ispedd Miles´ Lost Quintet som referansegrunnlag. Musikken tolkes med kjærlighet til disse tradisjonene, men vi vil i tillegg høre fire sterke stemmer, med bred erfaring, skape noe nytt ut fra låter de virkelig elsker.
Martin Myhre Olsen (sakofoner), Erlend Slettevoll (tangenter), Bárður Reinert Poulsen (bass), Torstein Lofthus (trommer)
Konsertstart 23:00
Dørene åpner 22:00
Isaiah Collier: I AM
Sentralen, Hvelvet
Musikk skapt for å transformere deg til en annen verden
Multi-instrumentalist, komponist og aktivist Isaiah Collier har skapt et navn for seg selv gjennom sitt saksofonspill. Både med sine egne prosjekter, i samspill med bandet sitt The Chosen Few, eller sammen med artister som Chance the rapper, Waddada Leo Smith III, Junius Paul og mange fler.
Hans forrige prosjekt med The Chosen Few, Cosmic Translations (2021), ble spilt inn på Rudy Van Gelders legendariske studio, på John Coltrane’s bursdag og med noe av det samme analoge utstyret som ble brukt under den originale innspillingen av A Love Supreme. Albumet uttrykker Colliers musikalske bredde og hans talent. Om I AM (2022) har Collier sagt at målet var å gjenoppta enkelte ideer fra “Mercury’s Retrograde” på Cosmic Translations og samtidig utforske de to musikernes spirituelle bevissthet dypere, gjennom lyd.
Collier har, takket være hans transformerende og åpensinnede musikk, blitt omtalt som en musikalsk virtuos “i begrepets sanneste form” og en av fjorårets mest givende lytteropplevelser. Enkelte vil til og med si at han er “den nye Coltrane”.
Isaiah Collier (saksofoner), Michael Shekwoaga Ode (trommer)
Konsertstart 00:00
Dørene åpner 23:00
LØRDAG 19. AUGUST
Aila Trio Forstanderskapssalen 18:00
Farida Amadou & Julien Desprez Hvelvet 19:00
Mats Gustafsson: Hidros9 Marmorsalen 20:00
Kristina Fransson: Coincidences Kronesalen 21:00
Benedicte Maurseth: Hárr Forstanderskapssalen 22:00
Theon Cross Hvelvet 23:00
Selma French Kronesalen 00:00
Aila Trio
Sentralen, Forstanderskapssalen
Fremkaller en drømmeaktig tilstand
Aila trio er en eksperimentell jazztrio med base i Norge. Komposisjonene er skrevet av bassist Aila Georgia Mae Wartel Collins, og kan beskrives som fortellende melodier som fremkaller en drømmeaktig tilstand.
Med Georgias komposisjoner som utgangspunkt, skaper trioen et rystende lydlandskap med sine punk-aktige frijazz-beats og minimalistiske improvisasjoner. Det er alltid rom for musikerens individuelle historier innenfor rammene av komposisjonene, og trioen beveger seg fritt mellom improvisert og komponert materiale.
I 2019 ga Aila trio ut sitt debutalbum Aila trio på plateselskapet HOO-HA Recordings. I 2023 vil deres andre album Shaped by sea waves bli gitt ut på det San Francisco Bay Area baserte selskapet Edgetone Records.
Georgia Wartel Collins (bass og komposisjoner), Karl Hjalmar Nyberg (saksofon), Andreas Winther (trommer)
Konsertstart 18:00
Dørene åpner 17:00
Farida Amadou & Julien Desprez
Sentralen, Hvelvet
Snakker samme språk for kreativ musikkskaping
Bass- og gitarvirtuosene Farida Amadou fra Belgia og Julien Desprez fra Frankrike snakker ikke bare samme morsmål, men også det samme språket innen kreativ musikk. Deres musikalske bakgrunner kunne derimot ikke vært mer forskjellige. Mellom seg har de jobbet innenfor alt fra hiphop og punk til avant-jazz og improvisert musikk.
På scenen opptrer de som om de har vært en duo i en årrekke. Etter deres første tilfeldige møte i 2019 ble det fort klart at dette utsøkte samarbeidet måtte fortsette.
Et voilà! Gjør deg klar for et hyperdynamisk overkill for ni strenger og en kokeplate av effektpedaler, kokt ned til et nydelig lydbilde som befinner seg et sted mellom industriell musikk, fri improvisasjon og drone. Oppdag møtet mellom Amadous crunchy basslinjer og pulserende lydmønstre og den stokastiske fyrverkeriliknende skrikingen fra gitaren. Det hele resulterer i ren lytteglede.
Amadou/Desprez er ikke hverdagslige frijazzere. De spiller musikk for det 21. århundret.
Farida Amadou (bass), Julien Desprez (gitar)
Konsertstart 19:00
Dørene åpner 18:00
Mats Gustafsson: Hidros9
Marmorsalen, sentralen
Fritt assosiativt samspill mellom kunstnere
Hidros9 er en interaksjon mellom grafiske komposisjoner, to kammerensembler, fire solister, elektroniske elementer og dirigenten. Verket er bestilt av Avant Art Foundation i Polen og skrevet av den svenske saksofonisten Mats Gustafsson. Prosjektet er et resultat av samarbeid mellom fem organisasjoner, deriblant Oslo Jazzfestival.
Dette nye verket er en utforskning og fortsettelse av det forrige, Hidros o. T. (2019). Det er bygget på interaksjon, nye musikalske perspektiver, former og friksjoner. Alle lenket til grafiske notasjoner av østerrikske Mathias Pöschl i samspill med Mats Gustafssons komposisjon.
Gustafsson leder tre forskjellige instrumentgrupper: To kammerensembler, en gruppe solister og en elektronikk-seksjon. Han bruker tre forskjellige typer grafikk, og skaper musikken mens han dirigerer. Reglene er satt i komposisjonen på forhånd, og utføres live gjennom ekspressiv dirigering, hvor tempo, dynamikk og andre musikalske parametre er forutbestemt.
Det som gir verket den spesielle fylden og karakteren er møtet mellom mer tradisjonelle instrumenter og tradisjoner og ny teknologi. Alt smeltes sammen ved hjelp av Gustafsson dirigering og samspill med solistenes interaksjoner og tolkninger.
Vi gleder oss til denne sanselige eksplosjonen av musikalske uttrykk, når Mats Gustafsson: Hidros9 inntar Marmorsalen.
Mats Gustafsson (direksjon)
NyMusikk Trondheim Ensemble: Eira Bjørnstad Foss (fiolin), Matilda Rolfsson (basstromme), Lars Ove Fossheim (gitar), Michael F. Duch (bass), Øyvind Engen (cello), Kyrre Laastad (perkusjon og elektronikk), Nicolas Leirtrø (bass), Daniel Formo (orgel og preparert piano), Maren Sofie Nyland Johansen (trekkspill)
Avant Art Ensemble: Teoniki Rozynek (fiolin), Dominika Korzeniecka (basstromme), Szymon Wójcik (gitar og elektronikk), Rafał Różalski (bass), Magdalena Bojanowicz (cello), Qba Janicki (perkusjon og elektronikk), Paweł Romańczuk (bass), Barbara Drazkov (orgel og preparert piano), Zbigniew Chojnacki (trekkspill)
Solistgruppe: Colin Stetson (bass saksofon), Anders Nyqvist (trompeter), Hedvig Mollestad (gitar), Per-Åke Holmlander (tuba og cimbasso)
Electronics group: Dieb13 (platespillere), Jérôme Noetinger (revox båndopptaker), Mikael Werliin (lyd)
Konsertstart 20:00
Dørene åpner 19:00
Kristina Fransson: Coincidences
Sentralen, Kronesalen
Alt er tilfeldig, men ingenting er tilfeldig
USBL-jazztalent-prismottaker for 2022 Kristina Fransson debuterer som bandleder, og i den anledning skal tilfeldighetene hedres. Musikken er skrevet basert på hvert møte, sammentreff, og bomtreff som gjør livet til det det er. For en nysgjerrig, men ubesluttsom sjel sitter ofte igjen med en følelse av at tilfeldighetene tar valg som bevisstheten aldri ville hatt mulighet til å ta. Med «Coincidences» skal nettopp dette uforutsigbare blåses opp.
Bandet er satt sammen av forbilder og venner med ganske ulike musikalske bakgrunner. Trompetistens allsidighet, både sjangermessig og instrumentalt, fargelegger også rommet.
Her møtes en verden av jazz, improvisasjon, elektronikk og pop i en leken opptreden hvor alt er tilfeldig, men ingenting er tilfeldig.
Kristina Fransson (trompet og elektronikk), Georgia Wartel Collins (bass), Leah Engevold (tangenter og vokal), Jomar Jeppsson Søvik (trommer og elektronikk)
Konsertstart 21:00
Dørene åpner 20:00
Benedicte Maurseth: Hárr
Sentralen, Forstanderskapssalen
Eit av dei beste folkemusikkalbuma i verda
Benedicte Maurseth har som hardingfelespelar, komponist og forfattar vore ein etablert og anerkjend utøvar. Ho har gått i lære hjå meisterspelemannen Knut Hamre gjennom fleire tiår, og har turnert i omfattande grad som solist i Noreg og internasjonalt. Hennar samarbeid har vore med mange av dei fremste kunstnarar på tvers av sjangrar. Maurseth har fleire tingingsverk bak seg for festivalar, teater, film, TV, og er dokumentert på fleire album.
Håkon Stene er ein norsk premiert trommeslagar med spesialisering innan moderne musikk og tidlegmusikk. Mørch Stene har i over 15 år vore ein av landets leiande perkusjonister, også med ein betydeleg internasjonal karriere. Mats Eilertsen er ein norsk bassist, komponist og bandleiar. Han har medverka på over 100 album med ei rekkje ulike artistar. Han er kjend som ein kjenslevar, melodisk og lyrisk bassist som særleg legg vekt på ensemblespel. Pianisten, produsenten og komponisten Morten Qvenild har vid sjangerbreidd og openheit, noko som har resultert i ei stor kunstnarisk breidd og produksjon over fleire år. Han har vore aktiv som musikar- og komponist innan europeisk jazz og andre nærståande sjangrar sidan 1998, og har turnert internasjonalt i alle desse åra.
Dei fire musikarane skal sammen framføra Hárr (2022), det siste albumet til Benedicte Maurseth, som vart kåra til Nordens beste album og tildelt Nordic Music Prize i 2022. Albumet vart dessutan trekt fram som eit av dei ti beste folkemusikkalbuma i verda for 2022 i The Guardian.
Benedicte Maurseth (hardingfele), Håkon Stene (trommer), Mats Eilertsen (bass), Morten Qvenild (piano)
Konsertstart 22:00
Dørene åpner 21:00
Theon Cross
Sentralen, Hvelvet
Gjenoppfinner tubaen, i lys av diasporisk basskultur
Theon Cross teknikk og originalitet har reetablert tubaen som en sentral del av jazzensemblet og gjenoppfunnet dens rolle i den moderne musikken. Han er en uunnværlig skikkelse i det moderne britiske jazzmiljøet, og har blant annet spilt med Sons of Kemet og Nubya Garcia. Utenom jazzen har han samarbeidet med hiphop- og popsensasjoner som Stormzy og Emeli Sandé.
Diasporisk basskultur, ‘Afro-Diaspora Music’ eller ADM som han kaller det, har vært en sentral del av Theons arbeid. Ved hjelp av tubaens evne til å produsere “sub-sonics” og basstoner, såvel som midt- og topptoner, skaper Theon komplette lydlandskaper som bygger seg opp fra bass og rytme, og ender i det melodiske.
Theons debututgivelse, Aspiration (2015), fikk nominasjoner som Jazz FM’s Beste Nykommer, og Parliamentary Awards Beste Instrumentalist. Gjennom de ti sporene på hans nyeste album Intra-I (2021), utforsker han temaer som selvstendighet, opphav og identitet. “I perioder av isolasjon, hvor vår oppfatning av kontroll over omstendighetene våre er tvilende, oppsøker vi fredelige øyeblikk” sier Theon selv om albumet.
Theon Cross (tuba), Nikolas Ziakras (gitar), Chelsea Carmichael (saksofon), Patrick Boyle (trommer)
Konsertstart 23:00
Dørene åpner 22:00
Selma French
Sentralen, Kronesalen
Musikk-Norges best bevarte hemmelighet
Selma French har lenge vært synlig på norske konsertscener som vokalist og felespiller i Masåva og i Spellemannvinnende Morgonrode. I tillegg er hun å høre i band som Frøkedal & Familien, Siv Jakobsen og i The Switch.
Nå presenterer hun sitt soloprosjekt med debutalbumet Changes like the weather in the mountain som ble hyllet av musikkanmeldere og tildelt terningkast 6 i samtlige publikasjoner.
Musikken viser hennes beundring for norsk og engelsk folkemusikk med et budskap pakket inn med wurlitzer, hardingfeler og noen high pitched koringer, og beveger seg fra åpne landskap som store fjell til gjemte rom med hjerteskjærende skildringer om det enkle og såre.
Selma French (vokal, gitar), Anna Ueland (synth, vokal), Christian Winther (gitar), Andreas Winther (trommer), Erik Sollid (hardingfele, vokal)
Konsertstart 00:00
Dørene åpner 23:00
Aldersgrense på Sentralen er 18 år