11. - 17. AUG 2024
Sentralen Lørdagsprogram

Sentralen Lørdagsprogram


Sentralen

lørdag 19. august 16:00

Kjøp billett

Her finner du info om alle konsertene på Sentralen lørdag 19. august | Oslo Jazzfestival 2023

Aila Trio Forstanderskapssalen 18:00

Farida Amadou & Julien Desprez Hvelvet 19:00

Mats Gustafsson: Hidros9 Marmorsalen 20:00

Kristina Fransson: Coincidences Kronesalen 21:00

Benedicte Maurseth: Hárr Forstanderskapssalen 22:00

Theon Cross Hvelvet 23:00

Selma French Kronesalen 00:00

Aila Trio

Sentralen, Forstanderskapssalen

Fremkaller en drømmeaktig tilstand

Aila trio er en eksperimentell jazztrio med base i Norge. Komposisjonene er skrevet av bassist Aila Georgia Mae Wartel Collins, og kan beskrives som fortellende melodier som fremkaller en drømmeaktig tilstand.

Med Georgias komposisjoner som utgangspunkt, skaper trioen et rystende lydlandskap med sine punk-aktige frijazz-beats og minimalistiske improvisasjoner. Det er alltid rom for musikerens individuelle historier innenfor rammene av komposisjonene, og trioen beveger seg fritt mellom improvisert og komponert materiale.

I 2019 ga Aila trio ut sitt debutalbum Aila trio på plateselskapet HOO-HA Recordings. I 2023 vil deres andre album Shaped by sea waves bli gitt ut på det San Francisco Bay Area baserte selskapet Edgetone Records.


Georgia Wartel Collins (bass og komposisjoner), Karl Hjalmar Nyberg (saksofon), Andreas Winther (trommer)

Konsertstart 18:00

Dørene åpner 17:00


Farida Amadou & Julien Desprez

Sentralen, Hvelvet


Snakker samme språk for kreativ musikkskaping

Bass- og gitarvirtuosene Farida Amadou fra Belgia og Julien Desprez fra Frankrike snakker ikke bare samme morsmål, men også det samme språket innen kreativ musikk. Deres musikalske bakgrunner kunne derimot ikke vært mer forskjellige. Mellom seg har de jobbet innenfor alt fra hiphop og punk til avant-jazz og improvisert musikk.

På scenen opptrer de som om de har vært en duo i en årrekke. Etter deres første tilfeldige møte i 2019 ble det fort klart at dette utsøkte samarbeidet måtte fortsette.

Et voilà! Gjør deg klar for et hyperdynamisk overkill for ni strenger og en kokeplate av effektpedaler, kokt ned til et nydelig lydbilde som befinner seg et sted mellom industriell musikk, fri improvisasjon og drone. Oppdag møtet mellom Amadous crunchy basslinjer og pulserende lydmønstre og den stokastiske fyrverkeriliknende skrikingen fra gitaren. Det hele resulterer i ren lytteglede.

Amadou/Desprez er ikke hverdagslige frijazzere. De spiller musikk for det 21. århundret.

Farida Amadou (bass), Julien Desprez (gitar)

Konsertstart 19:00

Dørene åpner 18:00


Mats Gustafsson: Hidros9

Marmorsalen, sentralen

Fritt assosiativt samspill mellom kunstnere

Hidros9 er en interaksjon mellom grafiske komposisjoner, to kammerensembler, fire solister, elektroniske elementer og dirigenten. Verket er bestilt av Avant Art Foundation i Polen og skrevet av den svenske saksofonisten Mats Gustafsson. Prosjektet er et resultat av samarbeid mellom fem organisasjoner, deriblant Oslo Jazzfestival.

Dette nye verket er en utforskning og fortsettelse av det forrige, Hidros o. T. (2019). Det er bygget på interaksjon, nye musikalske perspektiver, former og friksjoner. Alle lenket til grafiske notasjoner av østerrikske Mathias Pöschl i samspill med Mats Gustafssons komposisjon.

Gustafsson leder tre forskjellige instrumentgrupper: To kammerensembler, en gruppe solister og en elektronikk-seksjon. Han bruker tre forskjellige typer grafikk, og skaper musikken mens han dirigerer. Reglene er satt i komposisjonen på forhånd, og utføres live gjennom ekspressiv dirigering, hvor tempo, dynamikk og andre musikalske parametre er forutbestemt.

Det som gir verket den spesielle fylden og karakteren er møtet mellom mer tradisjonelle instrumenter og tradisjoner og ny teknologi. Alt smeltes sammen ved hjelp av Gustafsson dirigering og samspill med solistenes interaksjoner og tolkninger.

Prosjektet In Between Norway & Poland / Culture er finansiert av Island, Liechtenstein og EØS-midlene 2014-2021.

Vi gleder oss til denne sanselige eksplosjonen av musikalske uttrykk, når Mats Gustafsson: Hidros9 inntar Marmorsalen.


Mats Gustafsson (direksjon)

NyMusikk Trondheim Ensemble: Eira Bjørnstad Foss (fiolin), Matilda Rolfsson (basstromme), Lars Ove Fossheim (gitar), Michael F. Duch (bass), Øyvind Engen (cello), Kyrre Laastad (perkusjon og elektronikk), Nicolas Leirtrø (bass), Daniel Formo (orgel og preparert piano), Maren Sofie Nyland Johansen (trekkspill)

Avant Art Ensemble: Teoniki Rozynek (fiolin), Dominika Korzeniecka (basstromme), Szymon Wójcik (gitar og elektronikk), Rafał Różalski (bass), Magdalena Bojanowicz (cello), Qba Janicki (perkusjon og elektronikk), Paweł Romańczuk (bass), Barbara Drazkov (orgel og preparert piano), Zbigniew Chojnacki (trekkspill)

Solistgruppe: Colin Stetson (bass saksofon), Anders Nyqvist (trompeter), Hedvig Mollestad (gitar), Per-Åke Holmlander (tuba og cimbasso)

Electronics group: Dieb13 (platespillere), Jérôme Noetinger (revox båndopptaker), Mikael Werliin (lyd)

Konsertstart 20:00

Dørene åpner 19:00


Kristina Fransson: Coincidences

Sentralen, Kronesalen

Alt er tilfeldig, men ingenting er tilfeldig

USBL-jazztalent-prismottaker for 2022 Kristina Fransson debuterer som bandleder, og i den anledning skal tilfeldighetene hedres. Musikken er skrevet basert på hvert møte, sammentreff, og bomtreff som gjør livet til det det er. For en nysgjerrig, men ubesluttsom sjel sitter ofte igjen med en følelse av at tilfeldighetene tar valg som bevisstheten aldri ville hatt mulighet til å ta. Med «Coincidences» skal nettopp dette uforutsigbare blåses opp.

Bandet er satt sammen av forbilder og venner med ganske ulike musikalske bakgrunner. Trompetistens allsidighet, både sjangermessig og instrumentalt, fargelegger også rommet.

Her møtes en verden av jazz, improvisasjon, elektronikk og pop i en leken opptreden hvor alt er tilfeldig, men ingenting er tilfeldig.


Kristina Fransson (trompet og elektronikk), Georgia Wartel Collins (bass), Leah Engevold (tangenter og vokal), Jomar Jeppsson Søvik (trommer og elektronikk)

Konsertstart 21:00

Dørene åpner 20:00


Benedicte Maurseth: Hárr

Sentralen, Forstanderskapssalen

Eit av dei beste folkemusikkalbuma i verda

Benedicte Maurseth har som hardingfelespelar, komponist og forfattar vore ein etablert og anerkjend utøvar. Ho har gått i lære hjå meisterspelemannen Knut Hamre gjennom fleire tiår, og har turnert i omfattande grad som solist i Noreg og internasjonalt. Hennar samarbeid har vore med mange av dei fremste kunstnarar på tvers av sjangrar. Maurseth har fleire tingingsverk bak seg for festivalar, teater, film, TV, og er dokumentert på fleire album.

Håkon Stene er ein norsk premiert trommeslagar med spesialisering innan moderne musikk og tidlegmusikk. Mørch Stene har i over 15 år vore ein av landets leiande perkusjonister, også med ein betydeleg internasjonal karriere. Mats Eilertsen er ein norsk bassist, komponist og bandleiar. Han har medverka på over 100 album med ei rekkje ulike artistar. Han er kjend som ein kjenslevar, melodisk og lyrisk bassist som særleg legg vekt på ensemblespel. Pianisten, produsenten og komponisten Morten Qvenild har vid sjangerbreidd og openheit, noko som har resultert i ei stor kunstnarisk breidd og produksjon over fleire år. Han har vore aktiv som musikar- og komponist innan europeisk jazz og andre nærståande sjangrar sidan 1998, og har turnert internasjonalt i alle desse åra.

Dei fire musikarane skal sammen framføra Hárr (2022), det siste albumet til Benedicte Maurseth, som vart kåra til Nordens beste album og tildelt Nordic Music Prize i 2022. Albumet vart dessutan trekt fram som eit av dei ti beste folkemusikkalbuma i verda for 2022 i The Guardian.


Benedicte Maurseth (hardingfele), Håkon Stene (trommer), Mats Eilertsen (bass), Morten Qvenild (piano)


Konsertstart 22:00

Dørene åpner 21:00


Theon Cross

Sentralen, Hvelvet

Gjenoppfinner tubaen, i lys av diasporisk basskultur

Theon Cross teknikk og originalitet har reetablert tubaen som en sentral del av jazzensemblet og gjenoppfunnet dens rolle i den moderne musikken. Han er en uunnværlig skikkelse i det moderne britiske jazzmiljøet, og har blant annet spilt med Sons of Kemet og Nubya Garcia. Utenom jazzen har han samarbeidet med hiphop- og popsensasjoner som Stormzy og Emeli Sandé.

Diasporisk basskultur, ‘Afro-Diaspora Music’ eller ADM som han kaller det, har vært en sentral del av Theons arbeid. Ved hjelp av tubaens evne til å produsere “sub-sonics” og basstoner, såvel som midt- og topptoner, skaper Theon komplette lydlandskaper som bygger seg opp fra bass og rytme, og ender i det melodiske.

Theons debututgivelse, Aspiration (2015), fikk nominasjoner som Jazz FM’s Beste Nykommer, og Parliamentary Awards Beste Instrumentalist. Gjennom de ti sporene på hans nyeste album Intra-I (2021), utforsker han temaer som selvstendighet, opphav og identitet. “I perioder av isolasjon, hvor vår oppfatning av kontroll over omstendighetene våre er tvilende, oppsøker vi fredelige øyeblikk” sier Theon selv om albumet. 


Theon Cross (tuba), Nikolas Ziakras (gitar), Chelsea Carmichael (saksofon), Patrick Boyle (trommer)

Konsertstart 23:00

Dørene åpner 22:00


Selma French

Sentralen, Kronesalen

Musikk-Norges best bevarte hemmelighet

Selma French har lenge vært synlig på norske konsertscener som vokalist og

felespiller i Masåva og i Spellemannvinnende Morgonrode. I tillegg er hun å høre i band som Frøkedal & Familien, Siv Jakobsen og i The Switch.

Nå presenterer hun sitt soloprosjekt med debutalbumet Changes like the weather in the mountain som ble hyllet av musikkanmeldere og tildelt terningkast 6 i samtlige publikasjoner.

Musikken viser hennes beundring for norsk og engelsk folkemusikk med et

budskap pakket inn med wurlitzer, hardingfeler og noen high pitched koringer, og beveger seg fra åpne landskap som store fjell til gjemte rom med

hjerteskjærende skildringer om det enkle og såre.


Selma French (vokal, gitar), Anna Ueland (synth, vokal), Christian Winther (gitar), Andreas Winther (trommer), Erik Sollid (hardingfele, vokal)

Konsertstart 00:00

Dørene åpner 23:00


Aldersgrense på Sentralen er 18 år

<Tilbake