11. - 17. AUG 2024
Program
13/08/2022

Kjære publikum

Nå heises jazzbannerne på Karl Johan og i over en langtrukken uke skal vi presentere et festivalprogram som favner bredt og sikter høyt.

Årets festival finner sted på de aller fineste konsertstedene Oslo har og by på; Nasjonal jazzscene, Herr Nilsen, Cosmopolite, Oslo konserthus, Salt, Sentralen og i det nye Munchmuseet. Sistnevnte er en ny samarbeidspartner for Oslo Jazzfestival, hvor vi i tillegg til festivaluka presenterer konserter gjennom året i serien Jazz på Munch.

Jazzmusikken har vært i utvikling i over 100 år og selv om denne folkekjære kunstformen hadde sitt fødested i New Orleans, tok det ikke lang tid før jazzen tok europabåten over Atlanteren og gikk i land i Brest, Frankrike med pianisten Jesse Reese Europe & The Harlem Hellfighters. Jazzen har siden denne nyttårsdagen i 1918, beveget seg lekent over det europeiske kontinent og influert musikkulturen i alle himmelretninger. Med denne europeiske jazzarven i mente, presenterer vi i år musikere fra 15 forskjellige land. Fra polske Amalia Umeda Quartet, til fransk-karibiske Sélène Saint-Aimé, via svensk-finske Y-Otis og britiske Emma-Jean Thackray for å nevne noen.

I år kan vi endelig presentere en rekke etterlengtede amerikanske artister. Åpningskonserten i Oslo konserthus med Pat Metheny trio har vi ventet lenge på og det blir en begivenhet å presentere Anthony Braxton og hans Diamond Curtain Wall Trio. Lista fortsetter med navn som; Craig Taborn, Lakecia Benjamin, Brandee Younger, Hamid Drake, Maria Schneider, Jason Moran og Mingus Dynasty.

Samarbeid med kollegiale festivaler er både nyttig og viktig. Det er derfor en stor glede å gjøre samarbeid med Jazzfest Trondheim for Espen Bergs bestillingsverk Water Fabric, med Sildajazz for Stein Urheims bestillingsverk Speilstillevariasjoner og med både Jazzfest Trondheim og Vossa Jazz i bestillingsverket New paintings of Jazz med Elisabeth Lid Trøen. Et annet samarbeid er Jason Moran med Trodheim Jazzorkester som presenteressammen med Jazzfestival Saalfelden i Østerrike.

Radka Toneff og Steve Dobrogosz’ album Fairytales fyller 40 år i år. For å markere denne utgivelsen som ble kåret til Norges beste album gjennom tidene av Morgenbladet, spurte vi Sofie Tollefsbøl fra Fieh om hun ville gjøre sin personlige tolkning av albumet. Med Sofie Tollefsbøl har vi en fin rekke fantastiske norske utøvere på programmet i år som Ingebrigt Håker Flaten, Paal Nilssen-Love, Eivind Aarset, Eberson, Vidar Johansen, Usbl-jazztalentvinner Ola Erlien og mange flere.

En festival har utrolig mange essensielle bestanddeler, fra samarbeidspartnere og leverandører til publikum og frivillige. Det sier seg kanskje selv, men viktigst av alle er musikerne og jeg ønsker å benytte denne anledningen til å takke alle musikerne som skal stå på de forskjellige scenene under årets festival.

God festival!

Øyvind Larsen

Festivalsjef

11. - 17. AUG 2024

Generelle henvendelser og booking:info@oslojazz.no22 42 91 20
Følg oss:FacebookInstagram
Kode:Bjerk


Image of sponsorImage of sponsorImage of sponsorImage of sponsorImage of sponsorImage of sponsor