13. - 19. AUG 2023
Program
22/08/2022

Jan Garbarek til Oslo Jazzfestival 2023

Oslo Jazzfestival 2023 har gleden av å presentere Jan Garbarek Group featuring Trilok Gurtu som åpningskonsert i Den Norske Opera & Ballett.

Billetter til Oslo Jazzfestival 2023s åpningskonsert i den Norske Opera & Ballett med Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu er nå ute for salg!

– Det er en begivenhet for oss å presentere Jan Garbarek på festivalens åpningskonsert i Operaen neste år. Få musikere har preget sin egen kunstform, nasjonalt og internasjonalt, som Garbarek. Fra hans opptredener på Sogn Studentby og albumdebuten “Til Vigdis” i 1967, til kunstnerskapet som i høy grad var med på å definere identiteten til det internasjonale plateselskapet ECM. I dag er Jan Garbarek en av jazzens store stilskapere og ikoner, sier festivalsjef Øyvind Larsen.

Jan Garbarek har, siden han vant NM for jazzamatører i 1962 i en alder av 15 år, opparbeidet seg en enestående posisjon som en av våre virkelig store internasjonale stjerner. Han er en inspirasjonskilde for mange musikere verden over og har en imponerende merittliste som komponist og musiker.

”Garbarek har vært en viktig portåpner for den interessen norsk jazz har internasjonalt i dag. Hans åpne musikalske univers har bidratt til å gjøre publikum nysgjerrig på den nye norske improvisasjonsmusikken.” Dette stod i begrunnelsen da han ble tildelt Norsk Kulturråds ærespris i 2004.

Garbarek spilte på festivaler i Warszawa og Praha med Karin Krog allerede i 1966. Med sin egen kvartett med Terje Rypdal, Arild Andersen og Jon Christensen spilte de inn plater og turnerte på klubber og jazzfestivaler. Han jobbet også med den amerikanske jazzmusikeren George Russell som uttalte at Garbarek var ”den største europeiske stilskaperen siden Django Reinhardt”.

Fra 70-tallet minnes mange med stor glede samarbeidet med Jan Erik Vold, kvartetten med Bobo Stensson, Palle Danielson og Jon Christensen samt kvartetten med Keith Jarrett. Andre musikalske prosjekter inkluderte navn som Charlie Haden, Eberhard Weber og Agnes Buen Garnås. Etterhvert satte Garbarek mer og mer fokus på samarbeidet med The Hillard Ensemble og sitt eget band.

Garbarek har aldri stått på stedet hvil musikalsk og uansett hvilken musikalsk sammenheng han befinner seg i er den personlige ”Garbarektonen” lett gjenkjennelig. Han har lyttet og latt seg inspirere av de største innen jazz, klassisk og folkemusikk fra ulike verdensregioner og hele tiden arbeidet målbevisst med sitt eget uttrykk.

Sist Garbarek gjestet Oslo Jazzfestival var det til stående ovasjoner, og det er fare for at det blir det lignende tilstander denne augustkvelden i Operaen.

Kjøp billetter, før det er for sent!

  • Jan Garbarek - saksofoner
  • Rainer Brüninghaus - keyboards
  • Yuri Daniel - el.bass
  • Trilok Gurtu - perkusjon
13. - 19. AUG 2023

Generelle henvendelser og booking:info@oslojazz.no22 42 91 20